Finansparken; betong + tre = sant

Finansparken; betong + tre = sant

24.10.2016 - 09:59

En tøff anbudskonkurranse, en sjelden butthårstjernemose og overgang fra betongelementer til en ny byggemetode med treelementer. Block Berge Bygg utfordrer seg selv, og dét kan fort gå bra.

Hentet fra Veidekkes magasin Dimensjon | Tekst: Ingveig Tveranger | Foto: Tommy Ellingsen

Det er like før gravemaskinene setter grabben gjennom asfaltdekket i Bjergsted i Stavanger. Servicecontainerne er på plass. Tomten der Finansparken skal komme har vært parkeringsplass i mange år, omkranset av eldre trehus og store trær. Det var på de trærne den verneverdige butthårstjernemosen satt. De små organismene som skapte store overskrifter. Nå er de gamle trærne sikret og flyttet, kun ett står igjen.

– Det skal vi passe godt på under byggeperioden, lover prosjektutvikler Espen Daaland i Block Berge Bygg.

Tredybler som er 80 cm lange og 8 cm i diameter skal holde bygget sammen.

Tredybler som er 80 cm lange og 8 cm i diameter skal holde bygget sammen.

"Vi har levert studenthybler i massivtre både på Ås, i Hønefoss og Trondheim, så kunnskapen har vi. Nå skal vi bruke den på noe helt nytt,".
- Prosjektutvikler Espen Daaland i Block Berge Bygg.

100 mann på jobb

Daaland er forventningsfull. Han og teamet i Block Berge Bygg gleder seg til å komme i gang. Toppbemanning på byggeplassen blir rundt 100 mann, og totalt gjennom prosjektet vil opp til 500 personer (både Block Berge Bygg og samarbeidspartnere) være engasjert. I november 2015 ble de invitert til å levere anbud på et prosjekt som har utfordret både arbeidskapasitet, kompetanse og tidsrammer. Også morselskapet Veidekke har bidratt mye med trekompetanse i anbudet.

Signalbygg i tre

Nå skal et av Europas største kontorbygg i tre settes opp. 13.400 m2 stort, i syv etasjer. Det burde passe perfekt i Stavanger som har Europas største trehusbebyggelse.

– Vi har levert studenthybler i massivtre både på Ås, i Hønefoss og Trondheim, så kunnskapen har vi. Nå skal vi bruke den på noe helt nytt, sider Daaland. Under bakken kommer 3 etasjer på 9.200 m2 med parkeringshus, bygget i tradisjonelle betongelementer.

Lokal forandring

Block Berge Bygg vant anbudet i tøff konkurranse fordi de bruker 85 prosent lokal arbeidskraft­ og lokale leverandører, som også var et krav fra byggherren.

– Limtreet til elementene henter vi hos Moelven ­Limtre, også de en norsk leverandør. Tretypene i bygget er hovedsakelig limtre av gran og noe limtre av bøk skal ­benyttes i fasaden ved inngangspartiet. Byggets hud blir glass og aluminium.

Finansparken visualisering av bygget.

Finansparken visualisering av bygget.

Spesielle hensyn under bygging

Arkitekt Peter Feltendal hos arkitekten Helen & Hard er spent, men har tillit til at Block Berge Bygg vil gjøre en god jobb på et så viktig referanseprosjekt.

– Det skal bygges element for element, uansett om det er i tre eller betong slik de er dyktige på, sier Feltendal, og peker på at treelementer gir særlige utfordringer når de settes opp.

– Det må tas spesielle hensyn og oppfølging på byggeplassen, for eksempel slik at elementene ikke får skader og merker av slag under bygging, sier han. Treelementene er selve innemiljøet i bygget. De skal ikke sparkles og males, og må behandles med varsomhet. Prosjektleder Rune Jørgensen i Block Berge Bygg er enig.

– Det er høye krav til kvalitet og finish, og min jobb blir å ta godt vare på bygget underveis i prosessen. Vi skal sette opp midlertidig beskyttelse av kryssfinér for å dekke søylene, slik at ingen begynner å hamre på dem, sier Jørgensen. Han skal jobbe for å sikre god informasjon til alle involverte, arbeide med holdninger og kompetanseløft.

– Hele organisasjonen kommer til å lære mye. Vi ønsker ikke at dette skal bli en «one hit wonder», jeg tror vi kommer til å se flere slike bygg i treelementer fremover, påpeker Jørgensen.

 

En trekobling av søyler og bjelker slik det blir i Finansparken

En trekobling av søyler og bjelker slik det blir i Finansparken

BREEAM-NOR Excellent

Ved nyttår 2017 starter betongarbeidene, og i august begynner trearbeidene. De syv etasjene i tre blir fullstendig spikerfrie. Treelementene skal holdes sammen av 3.500 tredybler (plugger) som er 80 centimeter lange og 8 centimeter tykke.

– Vi har regnet ut at bygget vil bestå av 12.300 grantrær fordelt på massivtre og limtre. Det binder 2.100 tonn CO. Andelen bøk blir 12 prosent og lagrer 650 tonn CO. Vi setter stor pris på å ha kunder som vil bruke penger på miljø og kvalitet. Banken ønsket i konkurransekravet at bygget skulle tilfredsstille kravene til BreeamNor Excellent, opplyser Daaland.

 

"Byggherre SpareBank1 SR-Bank valgte Block Berge Bygg fordi de hadde det beste totaltilbudet, og fordi selskapet har høy kompetanse innen prefabrikasjon. Det betyr svært mye i dette prosjektet".
- konsernbanksjef Arne Austreid.

Tester konstruksjonen

– Det spesielle med byggemetoden blir at vi monterer oppover i etasjene først og deretter bygger bortover. Bygget skal være innpakket slik at vær og vind ikke berører treelementene, forklarer Daaland. Kunden hadde på forhånd fått bygget en modell av sentrale konstruksjoner i full skala som står på Forus. Det har vært svært nyttig, fordi ulike løsninger, gulv, tepper og ikke minst hulrom i treet til rør, ledninger, klimaanlegg og annet er testet ut. Kostnadene ved modellen er allerede spart inn. Prosjektet sparer mye når løsningene prøves og sikres på forhånd. Alle fag har vært innom for å se på sine biter av det store puslespillet. Byggherre SpareBank1 SR-Bank valgte Block Berge Bygg fordi de hadde det beste totaltilbudet, og fordi selskapet har høy kompetanse innen prefabrikasjon.

– Det betyr svært mye i dette prosjektet, sier konsernbanksjef Arne Austreid.

– Vi ser frem til å få alle ansatte på et sted i april 2019 i et hensiktsmessig bygg som skaper større arealfleksibilitet, der arbeidsplasskonseptet er tilpasset den jobben som skal utføres. Dessuten vil energiforbruket reduseres betydelig i nybygget.

Teamet foran modellen av bygget. Her får de testet ut alt det byggtekniske og sikrer gode løsninger for alle fag.

Teamet foran modellen av bygget. Her får de testet ut alt det byggtekniske og sikrer gode løsninger for alle fag.

Fakta om Finansparken

  • BREEAM-NOR Excellent-miljø­sertifiseres
  • Block Berge Byggs største prosjekt hittil i selskapets 50 år lange historie
  • Næringsbygg på 13.000 m2 i 7 etasjer og parkeringskjeller på 9.000 m2 i 3 etasjer
  • 650 personer skal jobbe i Finansparken
  • Entreprenør: Block Berge Bygg
  • Byggherre: Finansparken Bjergsted
  • Arkitekter: Helen & Hard/SAAHA
  • Finansparken blir et viktig signalbygg sentralt i Bjergsted i Stavanger, og ligger nær den gamle trehusbyen Gamle Stavanger og Stavanger Konserthus

Vil du vite mer om dette?

Egil Vestbø

Daglig leder

M: +47 916 64 944

ev@blockberge.no